background

Rabu, 7 Disember 2011

(sambungan part 3) Antara Dua Hati - Kisah seorang gadis

Dari hari ke hari Razif semakin rapat dengan Azra. Gadis ini bukanlah seperti yang dilihat dari luarannya. Sesiapa yang mengenalinya pasti susah mahu berpisah dengannya. Dia ibarat gam. sekali melekat pasti sukar mahu dileraikan melainkan dengan cara kasar. Ya sudah pasti terkoyak dan terluka jadinya. Ketika bersama Azra, Razif sering merenung mata perang gadis itu. Senyumannya comel beserta lesung pipit yang kecil molek itu, ahh bisa buatkan Razif angau. Setiap masa Razif impikan untuk memiliki Azra biarpun gadis itu sering menceritakan perihal bekas kekasihnya yang namanya sama seperti Razif.

Razif : Azra masih sayangkan dia?
Azra : Always love him even i have another man in my life.
Razif : Kenapa? istimewa sangat ke dia ?

Nada cemburu Razif membuatkan Azra menoleh memandangnya. Kejernihan pandangan Azra itu melemahkan kelakiannya. Azra meninggalkan Razif yang masih dahagakan kehadirannya disisi. Namun Azra cuma mahu lelaki itu hanya menjadi abang baginya. tidak lebih dari itu.

 Azra : Mungkin abang nak kata Azra gila sebab menyayangi dia. tapi bagi Azra itu adalah life Azra.
Razif : abang tak maksudkan macam tu.
Azra : Dah la bang. mungkin Azra dah banyak buang masa abang. Azra balik kelas dulu.
Razif : Azra Amani!
Azra : (menoleh seketika. matanya bertaut dengan mata Razif)
Razif : Tolong jangan pergi. Abang perlukan Azra...

Dengan nada terketar-ketar itu cukup membuatkan Razif menghela nafas panjang dan cukup membuatkan buku catatan pengawas Azra terlepas dari genggaman. Azra berundur setapak demi setapak namun Razif sempan menggapai lengan Azra. Hatinya berdebar kencang. kelakuannya itu tidak dipandangi sesiapa kerana kawasan itu jarang digunakan..

Azra : Abang, lepaskan tangan Azra!
Razif : No! and never be!
Azra : abang giler ke? kalau abang teruskan macam ni, Azra xnak kawan abang!

Genggaman Razif terlerai tatkala mendengar Azra melemparkan ugutan sedemikian. Tidak! Tidak! Azra takkan terpisah darinya! Azra menggosok lengannya yang sakit digenggam Razif. Razif melutut di hadapan Azra. Ketika itu Wilda kawan baik Azra terlihat kejadian itu.

Razif : Azra Amani, abang merayu, jangan buang abang dari hidup Azra. Maafkan abang...
Azra : (terdiam)

(bersambung)

Tiada ulasan: