background

Jumaat, 23 September 2011

Asmaul Husna dan fadhilat serta khasiatnya - part 3

AL BASHIIRU           
Ertinya Maha Melihat.
KHASIATNYA:         Apabila dibaca sebelum sembahyang Jumaat dimulai sebanyak 100 kali pasti fikirannya akan bertambah cerdas dan hatinya akan terbuka.


AL HAKAMU            
 Ertinya Yang Menetapkan Hukum-hukum MakhlukNya.
KHASIATNYA:        
Apabila dibaca setiap malam sunyi serta suci dari hadas dan najis sebanyak 68 kali, Insyaallah akan dijadikan hatinya tempat rahsia dan hikmah ilmu agama.


AL'ADLU                   
Ertinya Yang Maha Adil.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca setelah selesai sembahyang lima waktu 104 kali pasti ia akan menjadi pemutus hukum yang adil dan akan merasa tertarik hati orang lain kepadanya.


AL LATHIIFU           
Ertinya Yang Maha Halus.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca sebanyak 129 kali atau 130 kali, Insyaallah usahanya atau perniagaannya akan maju dan akan merasa kejayaan dalam pekerjaannya.


AL KHABIIRU         
 Ertinya Yang Maha Mengetahui atau Waspada.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca selama 7 hari dan tiap-tiap hari sebanyak 812 kali, Insyaallah akan datang kepadanya rahmat dengan segala khabar yang dikehendaki.


AL HALIIMU             
Ertinya Maha Penyayang dan Penyabar.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca sesudah sembahyang 5 waktu sebanyak 88 kali pasti ia akan dipelihara dari pangkatnya, jabatan atau kedudukannya.


AL'AZHIIMU          
  Ertinya Maha Agung.
KHASIATNYA:       
  Apabila dibaca setiap hari sebanyak 12 kali maka Insyaallah penyakit akan segera sembuh dan akan terhindar dari kejahatan.


AL GHAFUURU       
Ertinya Maha Pengampun.
KHASIATNYA:        
Barangsiapa menuliskan atas orang yang sakit demam bacalah sebanyak 3 kali, Insyaallah akan segera sembuhlah ia.


ASY SYAKUURU      
Ertinya Yang Sangat Syukur.
KHASIATNYA:         
Apabila menuliskan sebanyak 40 kali oleh orang yang sesak nafas atau penat badan atau dhaif mata dan dihapuskannya dengan iri dan sapukan iri itu kepada badannya atau matanya dan diminumkan, Insyaallah akan mendapat berkat.


AL'ALIYYU                
Ertinya Yang Maha Tinggi Martabatnya.
KHASIATNYA:         
 Apabila ditulis pada kertas dan direndamkan pada segelas air (tulisannya sebanyak 110 kali) kemudian airnya diminumkan kepada anak kecil, Insyaallah dia akan menjadi anak yang cerdas dan pandai.


AL KABIIRU             
Ertinya Yang Maha Besar.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca dalam masa 7 hari sesudah melakukan sembahyang hajat sebanyak 1000 kali setiap malam, Insyaallah akan dikembalikan lagi jabatannya, pekerjaannya selama bukan dipecat kerana kecurangan atau kerana makan hasil rasuah dan lain-lain.


AL HAFIIZHU         
Ertinya Yang Maha Memelihara.
KHASIATNYA:        
Untuk menjaga keselamatan diri dari binatang buas atau dari hantu malam, dibaca sebanyak 99 kali pasti akan diselamatkan dan terhindar daripada segala gangguan tersebut diatas.


AL MUQI ITU          
Ertinya Yang menjadikan makanan.
KHASIATNYA:         
Untuk melepaskan rasa haus dan lapar dibaca selama terkena penderitaan itu (bacalah sebanyak-banyaknya) Insyaallah akan sembuh.


AL HASIIBU              
Ertinya Yang Menghisab atau Menghitung.
KHASIATNYA:         
Untuk menguatkan jabatan atau pekerjaan yang dipegangnya apabila dibaca setiap selesai sembahyang Subuh atau sebelum terbit matahari dan petang (sesudah sembahyang Maghrib), Insyaallah akan dijaga kedudukannya/jabatannya atau pekerjaannya. Bacalah sebanyak 777 kali.


AL JALIILU                
Ertinya Yang Maha Agung dan Mulia.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca setiap pagi (jam 2.30 pagi) sebanyak 73 kali pasti usahanya, pekerjaannya atau kedudukannya akan meningkat dengan sangat menghairankan.


AL KARIIMU          
Ertinya Mulia atau Yang Maha Pemurah.
 KHASIATNYA:        
Barangsiapa yang mewiridkan pada tiap-tiap kali hendak tidur sebanyak 270 kali atau lebih, maka Insyaallah akan mendapat kemurahan dan kemuliaan dunia akirat.


AR RAQIIBU             
Ertinya Yang Maha Mengamati/Mengintai
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca sebanyak 50 kali pada setiap hari, Insyaallah segala harta dan barangnya akan aman dari kecurian dan lain-lain.


AL MAJIIBU              
Ertinya Yang Memperkenankan.
KHASIATNYA:        
Apabila dibaca setelah selesai sembahyang Subuh setiap hari sebanyak 55 kali, Insyaallah semua hajatnya dikabulkan oleh Allah s.w.t.


AL WAASI'U              
Ertinya Maha Luas KepunyaanNya.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi, petang atau malam) sebanyak 128 kali pasti dilepaskan kesulitannya dan dipelihara dari orang yang hasad.


AL HAKIIMU             
Ertinya Yang Maha Bijaksana
KHASIATNYA:          
Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi, petang atau malam) sebanyak 300kali, insyaallah akan menjadi cerdas akal fikirannya sehingga dengan mudah akan menerima ilmu-ilmu apapun.


AL WADUUDU          
Ertinya Maha Mencintai orang-orang yang beriman
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca setiap malam sebanyak 11,000 kali pasti akan dikabulkan segala hajatnya dan akan dicintai orang dan mententeramkan keluarga dalam rumahtangga.


AL MAJIIDU              
Ertinya Yang Maha Mulia dan Maha Luhur.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca sebanyak 99 kali, Insyaallah semuanya akan terasa aman dan tenteram semua anggota keluarganya.


AL BAA'ITSU            
Ertinya Maha membangkitkan makhlukNya dihari kemudian.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca sebanyak 100 kali dengan tangan diletakkan didada, pasti Allah s.w.t.. akan memberinya lapang ilmu dan hikmah. 


ASY SYAHIIDU         
Ertinya  Maha Menyaksikan.
KHASIATNYA:         
Apabila dibaca setiap malam sebanyak 319 kali pasti akan menyedarkan orang atau keluarga selalu menentangnya atau membangkang.

Tiada ulasan: